De McKenzie Methode, ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT), is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van nek- en rugpijn, al dan niet met uitstraling in de armen of benen. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt en is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook ervoor te zorgen dat deze in de toekomst niet terugkeren.

Een essentieel onderdeel van deze methode is het onderzoek: tijdens een vraaggesprek worden je klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Dit onderzoek, zal dan uiteindelijk de behandelmethode bepalen.

Belangrijk bij de McKenzie methode is dat jij als patiënt, actief meewerkt aan je herstel. Deze methode is namelijk gericht op ‘behandelonafhankelijkheid’. We leren je enkele eenvoudige oefeningen aan om jouw klachten zelf weg te nemen of onder controle te houden. Daarnaast zal er ook aandacht gegeven worden aan je houdingen en bewegingen gedurende de dag. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

De McKenzie methode kan op basis van het onderzoek een duidelijke prognose formuleren. Deze prognose is gebaseerd op wetenschappelijke criteria. Kan de klacht niet worden behandeld, dan wordt je doorverwijzen. Hierdoor verlies je geen tijd en geld aan een behandeling die voor jou niet zinvol is.