Kinesitherapie en Revalidatie

Orthopedische, cardiologische en neurologische revalidatie

Orthopedische revalidatie omvat de behandelingen vóór en na elke operatieve ingreep. Preoperatieve revalidatie omvat het behoud/versterken van de spieren en het behouden van de mobiliteit van een gewricht voor een operatie. Dit wordt vaak toegepast voor een voorstekruisband operatie, knieprothese, heupprothese of schouderoperaties. De postoperatieve revalidatie omvat het opbouwen van de mobiliteit, stabiliteit en kracht van geopereerde gewricht. Na elke operatie wordt een aangepaste revalidatie ten zeerste aangeraden!

Cardiologische revalidatie, omvat het terug opbouwen van de conditie na een opertatieve ingreep van het hart. We vestigen hierbij extra aandacht op de belangrijkste cardiale parameters: zuurstof en hartslag. Voorbeelden zijn: pacemaker, plaatsen van stent, overbruggingen,…

Neurologische revalidatie (CVA, ziekte van Parkinson, MS, neuropathie,…) gaat zich vooral toespitsen op het verbeteren van de functionaliteit, evenwicht, conditie en kracht van het lichaam in het algemeen. We proberen ervoor te zorgen dat de patiënt zo zelfstandig mogelijk kan functioneren.

Sportkinesitherapie

Kinesitherapie na blessure, overbelasting of operatie is noodzakelijk om je op een verantwoorde manier terug naar je oorspronkelijke sportniveau te brengen. Ook het herstel na een zware training/wedstrijd en preventie van nieuwe letsels zijn een belangrijk onderdeel van sportkinesitherapie. Na een uitgebreid gesprek en onderzoek, stellen we samen een behandelplan op met een oefenschema op maat.

Rug- en nekschool

Het doel van rug/nekschool is om je beter bewust te laten worden van je eigen lichaam, houding en bewegingen. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat een tekort aan lichaamsbeweging en spierkracht vaak aan de basis ligt van chronische rug- of nekproblemen. Via de rug/nekschool leer je aan de hand van oefeningen je houding te corrigeren, je stabiliteit te verhogen en je mobiliteit en kracht van de lage rug of nek te vergroten. Dit kan zowel individueel als in groep (max 4 personen).

Postnatale kinesitherapie

Bij postnatale kinesitherapie leggen we de focus op het revalideren van je conditie in combinatie met het versterken van de bekkenbodem-, buik- en rugspieren. De postnatale begeleiding start een zestal weken na een natuurlijke bevalling. Bij een keizersnede starten we pas na een achttal weken. Postnatale kinesitherapie heeft als grootste voordeel dat je een sneller herstel hebt van je algemene fysieke conditie; en dat de kans verminderd op het optreden van eventuele rugklachten of verzakking van je bekkenorganen.

Valpreventie

Aangezien we als bevolking steeds ouder worden, wordt valpreventie steeds belangrijker! Uit incidentiecijfers blijkt dat 24 tot 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens eenmaal per jaar valt, waarvan 21 tot 45% herhaaldelijk. Beweging en training in het algemeen zijn belangrijk om deze cijfers te doen dalen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven beveelt, specifiek voor 65-plussers, aan om “minstens 30 minuten aan matige intensiteit te bewegen, gespreid doorheen de dag, met minstens 10 minuten aaneensluitend bewegen. Bij ons kan je terecht voor handige tips die het vallen kunnen voorkomen en voorzien we een aangepast oefenprogramma. Hierbij werken we niet alleen op evenwicht en kracht, maar ook op de conditie in het algemeen.